Time to break free!
24 oktober 2018
Mindfulness Rotterdam
Eindejaar meditatie 21 december – kortste dag van het jaar
21 december 2018
Show all

De traditionele Chinese Geneeskunde – de TCG of Traditional Chinese Medicine – de TCM

Vuur-cuppen is een techniek uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. De methoden uit de TCM hebben allemaal tot doel het zelfgenezend vermogen te optimaliseren. TCG kijkt naar de complete mens in relatie met zijn omgeving, en beschrijft de samenhang tussen mens, zijn woon- en sociale omgeving, de natuur, zijn voeding en leefstijl en gezondheid. Als er harmonie tussen alle facetten is, is er balans en kan de energie vrij bewegen. Als er ergens iets wringt fysiek, emotioneel, sociaal, mentaal of spiritueel dan ontstaan er door de disharmonie en disbalans blokkades waardoor de levensenergie niet meer vrij kan stromen en klachten kunnen ontstaan.

Een belangrijk onderdeel van de TCG is acupunctuur. Hierbij wil je de blokkades in de energiebanen – de meridianen – opheffen en daarvoor kun je allerlei technieken toepassen,; acupunctuur punten kun je masseren, prikken, met laser behandelen, je kunt er kleine magneetjes op plakken. Acupunctuurpunten kun je ook cuppen, en je kunt ook een grotere regio van het lichaam met meerdere cups behandelen.

Hoe werkt vuur-cuppen?

Door de lucht in een speciale cup van glas met een vlam te verwarmen en op de huid te plaatsen creëer je een vacuüm waardoor de huid iets optrekt in de bol en rood verkleurd. Zo kun je afvalstoffen afvoeren en gestagneerde energie weer in beweging brengen waardoor klachten verdwijnen. Afhankelijk van de klacht kies je ervoor om de cup langer ( 5-10 minuten) of juist kort te laten staan of die over de huid te bewegen waardoor je het effect van massage toevoegt.
Vacuüm-cuppen is een andere techniek; op de glazen bol zit dan een pompje waarmee je de lucht in de bol op de huid vacuüm kunt pompen waardoor de huid iets optrekt de cup in. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken wanneer je geen warmte wilt toevoegen.

wanneer mag je cuppen toepassen ?

Cuppen is niet zomaar altijd toepasbaar, bijvoorbeeld bij zwangeren, mensen met hartklachten, vaatproblemen, bepaalde huidproblemen of bij bepaald medicijngebruik en bij mensen die uitgeput zijn mag je niet cuppen. Het is dus nodig om vooraf diagnostiek en onderzoek te doen; Je beoordeelt vanuit een westers medisch oogpunt én vanuit de TCM of cuppen geïndiceerd is en ook welke soort cupping je wilt toepassen.

Afgelopen weekend kreeg ik als acupuncturist onderwijs in het vuur-cuppen bij de Academie Bo Yi. Theorie en praktijk, nu kan ik het vuur-cuppen op een verantwoorde manier aan mijn acupunctuurbehandelingen toevoegen. ?