Vuur Cuppen
25 november 2018
Van oud naar nieuw, meditatie 2018 – podcast en tekst.
31 december 2018
Show all
Mindfulness Rotterdam

Merk je ook dat je al regelmatig terugdenkt aan het afgelopen jaar en tegelijk ook vooruitkijkt naar het komende jaar?

Vanaf de midzomer-zonnewende (de langste dag van het jaar) tot aan de midwinter-zonnewende op 21 december keert de energie in de natuur zich steeds meer naar binnen, wordt steeds meer yin en op de kortste dag van het jaar 21 december is dat maximaal.
Wij mensen zijn onderdeel van de natuur. Zoals dieren zich gaan klaar maken om hun winterslaap te houden, doen wij de gordijnen dicht, steken kaarsjes aan en nemen een dekentje erbij op de bank. Blaadjes vallen en sapstromen van de bomen komen dieper te liggen, net als onze meridianen die in de winter iets dieper liggen in onze huid. En daarbij hoort ook naar december toe dat we vertragen, wat meer rust nemen.
Zelf kom ik in deze periode altijd mijn drang tegen om van alles af te maken én tegelijk alles door te laten gaan én het huis extra gezellig te maken én vooruit te plannen én met mijn familie af te spreken. Tegenwoordig kan ik dat snel herkennen en erom lachen en lukt het me om terug te schakelen. Voor alles is een tijd. Ben jij nog aan het opschieten en maar doorgaan?

Als de energie zo naar binnen is gekeerd herinner je makkelijker situaties die nog aandacht nodig hebben. Je kunt er als het ware gemakkelijker bij.
Je wordt je ook bewust wat je los kunt laten, wat niet (meer) bij je past of je niet langer meer voedt. Je ruimt op, wordt lichter en maakt ruimte voor nieuwe zaken op allerlei gebied: werk, studie, sociaal, life-style, voeding etc.

Waarom is de kortste dag van het jaar, 21 december zo’n krachtig moment om te mediteren?

Op de kortste dag van het jaar, is de midwinter-zonnewende; het omkeermoment, het wordt weer langer licht, de energie in de natuur en in ons gaat zich rustig aan weer naar buiten richten.
Het is een krachtig energiemoment om bewust stil te staan bij het proces van loslaten en afronden van het oude en tegelijk het aangaan en verwelkomen van het nieuwe. Dankbaar te zijn voor de ervaringen van het afgelopen jaar en stil te staan bij wat ze hebben gebracht. Sommige waren moeilijk, daar kon je van leren en hebben je sterker gemaakt, weer andere gebeurtenissen hebben nog aandacht nodig en er is ook heel veel om nog eens van te genieten voor het nieuwe jaar gaat beginnen … vaak meer dan je denkt!
Vervolgens laat je je licht schijnen op het komende jaar misschien komt er al in je op wat je dan wilt gaan doen, veranderen etc. Bovendien is het 22 december, de dag erna, volle maan. Die energie is al een paar dagen voelbaar en helpt knopen door te hakken: je wordt dus extra geholpen.

Zo begin je, opgeruimd vanbinnen en bewuster van jezelf, weer naar buiten te bewegen. Een goede start van het nieuwe jaar én omdat je dit doet ervaar je meer vrede en rust in jezelf en dat breng je dan vanzelf ook weer de wereld in.
Door met elkaar in een groep te mediteren creëer je een sterke energie waardoor het proces voor jezelf nog duidelijker en makkelijker wordt.
We gebruiken het moment ook om bewust licht en vrede in de wereld uit te stralen. Er zijn tijdens midwinterzonnewende over de hele wereld veel mensen die mediteren waardoor er een krachtig positief veld ontstaat dat bijdraagt aan meer rust en harmonie op aarde.

Gratis entree! Waar en hoe laat?

De eindejaar lichtmeditatie op 21 december begint om 19.30 uur in Centrum Leef op nr. 1 in de yogazaal.
We doen eerst een korte yogaserie die iedereen mee kan doen en aansluitend de meditatie.
Iedereen is van HARTe welkom, met of zonder yoga- of meditatie ervaring.

Entree is gratis en na afloop krijg je een kopje thee. Leuk als een aantal mensen iets lekkers meenemen;)
klik hier om een berichtje te sturen als je komt , bedankt !

Ik kijk ernaar uit ! 🙏🏻