Esoterische Acupunctuur
7 september 2019
Leefstijl, stress en emoties
13 november 2019
Show all
september equinox

Photo by Chris Liu-Beers on Unsplash

September equinox

Tijdens de herfst-equinox staat de zon loodrecht boven de evenaar, wat bij ons op het noordelijk halfrond het begin van de herfst betekent. De lengte van dag en nacht zijn dan overal op aarde gelijk. De energie tijdens deze transitie naar de herfstperiode is krachtig. 

De natuur maakt zich klaar om naar binnen te bewegen. Het wordt in de ochtend later licht en in de avond eerder donker en de avonden worden al koeler. De sapstromen in de bomen komen dieper te liggen, sommige bomen krijgen al bruine blaadjes. 

Ook bij ons mensen keert de energie zich steeds meer naar binnen, we zijn tenslotte onderdeel van de natuur. In de acupunctuur houden we er rekening mee dat meridianen dieper komen te liggen.  Ons lichaam krijgt meer behoefte aan warme drankjes en maaltijden en aan meer rust dan in de zomer. Van nature hebben we in de herfst en de winter meer behoefte aan slaap dan in de zomer.

In de flow-yoga zijn de houdingen en bewegingen minder naar buiten gericht en rustiger. 

Wanneer is de equinox?

De equinox is bij ons in Nederland op maandagochtend 23 september om 9.50 uur, het moment waarop deze omschakeling plaats vindt. Het is al voelbaar, we bewegen er al naartoe. 

Dit is een mooi moment om je bewust af te stemmen op deze verandering en mee te bewegen, je dagelijks leven erop aan te passen. Een vriend van mijn partner leeft nadrukkelijk met de seizoenen mee en staat op als het licht wordt en gaat slapen als het donker wordt. Hij start initiatieven op in de lente, creëert verder in de zomer, oogst in de nazomer en schakelt nadrukkelijk terug in de winter om te reflecteren en evalueren en nieuwe ideeën op te doen.   Dat lukt niet voor iedereen maar het is best een goed idee om op jouw manier rekening te houden met de veranderingen van de seizoenen. 

Energie reset tijdens de equinox

Volgens astrologen is de stand van de planeten tijdens de september equinox dit jaar zo dat die een krachtige ondersteunende energie oplevert. Het is nu makkelijker om te besluiten je dagelijks leven echt anders in te richten. Je routine te veranderen en het besluit ook om te zetten in daden! Je kunt nieuwe inzichten krijgen voor een gezondere leefstijl die bij je past waarbij je in balans bent en je goed voelt. Het is ook een moment om inzichten en ideeën te krijgen over nieuwe activiteiten die je wilt gaan ontwikkelen. 

Wat kan ik tijdens de energie reset het beste doen?

Rond de equinox is het extra fijn om buiten in de natuur te zijn, yoga en mindfulness meditatie te doen. Zo kun je deze energie bewust ervaren en bewust laten doorwerken in je. Je kunt eerst nog stil staan bij je ervaringen van de afgelopen periode en die afsluiten. Je kunt dankbaar zijn voor wat het je heeft gebracht en wat je hebt geleerd. Je kunt ook met respect en liefde loslaten; emoties en dat wat niet meer bij je past, zo ontstaat ruimte voor het nieuwe. Vervolgens kun je je openstellen voor de komende periode.

We ondergaan tijdens deze equinox een krachtige ‘reset’ van energie, omarm het en doe bewust je voordeel! 

Ik wens je een inspirerend en mindful begin van de herfst.