Bandha’s
27 mei 2020
Meditatie: midzomer-zonnewende, nieuwe maan en zonsverduistering in 1 weekend !
19 juni 2020
Show all

Dit blog  sluit aan op het blog hiervoor over Bandha’s 

Wat betekent Ujjayi ademhaling?

‘Ud’ betekent uitzetten en ‘jaya’ overwinnen. Prana is levenskracht en yama is meesterschap verwerven. Het uitzetten van de borstkas en gevoel van overwinning over beperkingen en energetische, mentale en emotionele spanningen en blokkades: deze adem helpt om meester te worden over de stroming van de levenskracht.

Deze adem verbindt ons met ons centrum en leidt tot diepe rust en vitale kracht.

De Ujjayi adem wordt vanwege het ruisende geluid ook wel oceaan-adem genoemd

Het voornaamste idee is om een ritme in de adem te creëren en vloeiend op dit ritme te bewegen gedurende de yogaserie. 

Het ruisende geluid wordt een mantra om het denken te focussen. Het is heel belangrijk te leren luisteren naar de adem. Het is onze gids die ons verteld over de kwaliteit waarmee we oefenen.

Als we te veel moeite doen wordt de adem belemmerd óf geforceerd. Bij te weinig focus kan de oceaan-adem of ujjayi-adem op de achtergrond raken door het ‘geluid’ van onze eigen gedachten: de mula bandha doet dan vaak niet optimaal mee.

Blijf bewust van je adem en ieder moment wordt een meditatie.

Hoe doe je de Ujjayi-adem of oceaan-adem?

Het oefenen doe je het beste in Jalandara bandha; beweeg je kin naar voren en dan naar beneden zodat die in het kuiltje komt waar de sleutelbeenderen samenkomen.

Tegelijkertijd hef je de borstkas, de rug is gestrekt en de achterkant van de nek is lang.

Als je zo diep en krachtig ademt met ontspannen keel en open neus hoor je een geluid van achteruit de keel,niet vanuit de neus.  Als of je “SO” zegt op de inademing en “HAM” op de uitademing.

Aanleren via de “Hhhha” methode. Let op: hou het moeiteloos!

Adem uit met open mond alsof je een glas wilt laten beslaan “hhhaaaa’ sluit dan je mond en blijf het gevoel van een open keel behouden, zo creëer je HAM op de uitademing. Als je glimlacht bij inademen door de neus, creëer je makkelijker het geluid van So bij inademen.

Leer diep, krachtig en vol te ademen

Mula bandha en Uddiyana bandha met Ujjayi-adem

Als je de Mula bandha en Uddiyana bandha gebruikt tijdens de Ujjayi adem wordt de beweging in de borstkas volledig vergroot, ook de longtoppen worden dan gebruikt en de lengte van de adem wordt ondersteund.

Check de beweging van de adem door handen op de flanken te leggen en te voelen of die opzij komen bij inademen. Check of de borst ook naar voren en omhoog beweegt door de handen voor op de borst te leggen bij inademen en voel of je schouders laag en wijd zijn. Bewegen de sleutelbeenderen omhoog en naar voren? Wordt ook de bovenrug gevuld? 

Bewegen het middenrif en onderste ribben vrij?

So Ham

Je kunt de mantra SO-HAM gebruiken tijdens het ademen: het betekent onder meer: ‘ik ben wat ik ben, ik ben verbonden’.  

Pas deze adem toe tijdens je yogaserie, je adem zal zich verdiepen en gaat iedere plek in je lichaam met prana vullen. Ervaar de kracht die in je lichaam en je hele wezen komt. 

Blijf evenwichtig en doorgaand/stromend vrij en diep ademen zonder pauzes waarbij de inademing rustig overgaat in de uitademing en andersom. Als je niet vrij kunt ademen in een yoga houding pas dan je houding aan. 

Hopelijk is dit helpend en ik ben benieuwd wat het toepassen van de bandha’s en oceaanadem jou brengt.

Als je vragen hebt hoor ik ze graag! ?