Meditatie: midzomer-zonnewende, nieuwe maan en zonsverduistering in 1 weekend !
19 juni 2020
yogales tijdens midwinterzonnewende en krachtige planetaire energie op 21 december 2020
21 december 2020
Show all

Vorig weekend heb ik een bijscholing gevolgd over de psychologie van de acupunctuur, een heel interessant terrein met veel facetten. 

Onlosmakelijk verbonden

Alles hier op aarde kent een tegenpool. Het één bestaat niet zonder het ander en het één heeft het ander als potentie in zich. Het is een dynamisch evenwicht, het één gaat over in het ander. Dit zie je terug in het yin-yang symbool: dag en nacht, heet en koud, goed en slecht, blijheid en verdriet. Het bestaan van de één is afhankelijk van het bestaan van de ander.
De kern is dat alles áltijd veranderd.  Het is belangrijk dat wij mensen ons dit goed realiseren! Want de menselijke geest en ook lichaam streven naar het vasthouden van de toestand die ze het langst kennen. Angst om te veranderen is vaak aanwezig en loslaten en meebewegen blijft een kunst.

Orgaan psyche

Een ander aspect uit de psychologie van de acupunctuur vind je terug in de manier waarop holistische geneeswijzen het verbonden geheel zijn tussen het fysieke lichaam, de emoties, het denken, de energie en de spirit. Dit idee van samenhang zie je in de acupunctuur onder meer terug in de ‘orgaan-psyches’: Ieder orgaan kent een bijhorende psychische kwaliteit en de daarmee gekoppelde emotie die in dat orgaan domineert. In de acupunctuur is de galblaas gerelateerd aan de emotie woede. Ook hier in het Westen kennen we oude gezegden zoals ‘ zijn ‘gal spugen’ of ‘zwartgallig’ zijn . 

De emotie beïnvloedt het fysieke orgaan en andersom. Oók als de emotie onbewust is. Een weggestopte woede kan bijvoorbeeld het functioneren van de galblaas meridiaan en uiteindelijk de galblaas beïnvloeden. Zo kan in het hele systeem een disbalans komen, omdat alles met elkaar verbonden is. 

Het belang van de combinatie acupunctuur, mindfulness, yoga en hartcoherentie

Met acupunctuur kun je de energie reguleren, en zo bijvoorbeeld emoties helpen kanaliseren. De combinatie met mindfulness/meditatie en yoga  vind ik heel belangrijk. Met mindfulness en yoga word je je meer bewust van je gedachten en gevoelens die anders onbewust je denken, voelen en gedrag beïnvloeden. Door beoefening word je je bewust van wat zich in jezelf afspeelt en waar je gedurende de drukke dag misschien niet bewust van bent en niet aan toekomt.  Het heeft je iets te vertellen en beïnvloedt je energie, denken, emoties, gedrag en fysiek welzijn. Bovendien hebben yoga oefeningen effect op de doorstroming van de energie banen en dit kun je dus bewust inzetten.

Met hartcoherentie leer je om zélf stress en emoties te reguleren en de energie ervan constructief te gebruiken op ieder gewenst moment! Het effect van acupunctuur wordt hierdoor duurzaam. Zo kun je daar bewust mee om gaan en je balans en herstel ondersteunen.

Je leert om zelf verantwoording te nemen voor je welzijn en gezondheid en het positief te beïnvloeden. 
Ook ‘lichaam en geest’ lijkt zo’n tegenstelling maar zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De psychologie van de acupunctuur wijst ons hier weer eens op !