Over Erna

Als kind viel het me al op dat je aan iemand zijn lichaamstaal en uitstraling kon merken hoe die zich waarschijnlijk voelde en op de opleiding voor fysiotherapie raakte ik nog meer geïnteresseerd in de wisselwerking tussen lichaam, denken en emoties. Na mijn opleiding fysiotherapie in 1984 werkte ik in verschillende praktijken. Ik volgde een avondstudie psychologie. Daar leerde ik over de invloed van ons denken op gezondheid en over de nadelige gevolgen van stress.

In 1987 opende ik mijn eigen praktijk voor fysiotherapie, en ik werkte daarbij vaak als fysiotherapeut in de sport. Zelf hield ik ook van sport met name buiten in de natuur. De natuur gaf me altijd al een stukje extra energie. Naast mijn praktijk was een yogacentrum gevestigd. Uit nieuwsgierigheid volgde ik een proefles: sindsdien ben ik yoga blijven doen; het fascineerde me dat bewust bewegen gecombineerd met bewust ademen het effect van fysieke oefeningen vergroot. Dat een rustige diepe manier van ademen balans brengt in het autonoom zenuwstelsel en een gevoel van rust én energie geeft. Dit integreerde ik in de fysiotherapeutische oefeningen die ik mensen gaf.

Ik leerde alles over de energiesystemen van de mens en de wisselwerking tussen psyche, lichaam, emoties en energie, en ontwikkelde een holistische visie. De jaren daarna studeerde ik acupunctuur waarbij deze wisselwerking aan de orde is en er aandacht is voor de oorzaak van klachten en niet alleen voor de symptomen. Ook bij acupunctuur staan adem, energie en balans centraal. Tijdens de SIVAS-opleiding aan het Instituut voor Energetische Geneeskunde opgericht door Ton van Gelder, leerde ik een testmethode om het energiesysteem, maar ook het effect van voeding uit te testen bijvoorbeeld of iemand op bepaalde voeding intolerant of allergisch reageert.

Daarna volgde ik docenten opleidingen voor poweryoga en kinderyoga. Met mijn vaardigheden en kennis kon ik mensen helpen om in balans en tot rust te komen en het zelfgenezend vermogen te versterken. Echter ik merkte dat zodra mensen in hun stressvolle omgeving kwamen, er negatieve stressreacties de kop op staken. Dus zocht ik naar een manier om mensen te leren hun stress in het moment zelf te hanteren en die vond ik: Heart Math biedt een methode om door middel van hartcoherentie oefeningen – simpele oefeningen, waarbij –opnieuw- adem en gevoel centraal staan – altijd en overal stressreacties voor te zijn of stress direct te hanteren. Ook heb ik opleidingsdagen gevolgd over psycho-somatiek bij Henk Fransen. Hier staat de interactie tussen lichaam, emoties, gedachten, relaties energie en ziel centraal, en hoe je die lichaamstaal kunt verstaan.

Naast mijn opleidingen heb ik mezelf op persoonlijk en professioneel vlak ook ontwikkeld door het doen van consulten bij collega's en middels intervisie gesprekken. En door jaarlijks mijn accreditatie te halen door bij- en na te scholen. Ook door te reizen heb ik allerlei workshops en retreats kunnen volgen. Zo verbleef ik India een week op een Ashram en volgde ik yogalessen bij gerenommeerde docenten in het buitenland. Hierdoor heb ik onder andere geleerd mijn hoog sensitiviteit als kwaliteit in te zetten en kan ik ook anderen daarbij helpen.


Erna aan het werk

Al mijn kennis en vaardigheden gebruik ik om je te helpen tot rust en in balans te komen en je te ondersteunen in je herstel: Je krijgt uitleg en inzicht in je (genezings-) proces Je krijgt manieren aangereikt die je gaat oefenen om in balans te blijven en innerlijke rust te blijven ervaren. Ik leer je hoe je eventuele je blokkades hierbij onder ogen kunt zien en kunt opruimen. Ik leg je uit hoe je jouw veerkracht, energie en het zelfgenezend vermogen kunt optimaliseren.

Je kunt leren meer bewust te worden van zelf, je unieke zijn, en leren dat te respecteren. Je kunt leren naar je lichaam te luisteren dat haarfijn aangeeft hoe het met je is gesteld. Je kunt leren stress en emoties in het moment om te buigen naar positieve energie. Je ontdekt wat je energiebronnen zijn en hoe je die in het dagelijks leven kunt integreren.

Kortom je kunt leren in je eigen kracht te staan en rust te vinden in jezelf. Tijdens mijn werk in de re-integratie sector merkte ik dat veel jonge mensen vaak niet hebben geleerd waar ze energie van krijgen, wat bij hun past, en hoe ze hun grenzen kunnen herkennen, erkennen en hanteren. Dat raakt me en daarom werk ik graag met jongeren om hun al datgene aan te reiken wat ze op school vaak niet leren: hoe ze bij zichzelf kunnen blijven en hun grenzen kunnen herkennen en aangeven, hoe ze tot rust kunnen komen en in balans kunnen zijn. Wat het effect is van bepaalde voeding op hun welzijn. Hoe ze hun zelfvertrouwen en eigenheid kunnen ontwikkelen en weten waar ze energie van krijgen wat hun talenten zijn en wat hen blij maakt. En hoe ze zich op een ontspannen manier kunnen focussen en optimaal kunnen leren.


‘When I was five years old my mother always told me that happiness was the key to life.
When I went to school, they asked me what I wanted to be when I grew up. I wrote down “happy”.
They told me I didn’t understand the assignment, and I told them they didn’t understand life.’

- John Lennon
 • Nel
  "Meestal is onze yogales een groepsles met aandacht voor iedereen. Deze keer een privéles met alle prettige aandacht voor mijzelf. Ik kon een thema in brengen. Het was een mooie les met extra sturing. Erna kan zich heel goed afstemmen op jou als persoon en op je yogahouding. Ze kan zo exact zien en voelen waar je nog wat aanwijzing kan gebruiken zodat de houding meer effect heeft. De afsluitende gepaste meditatie maakt de les compleet. Na de les voelde ik me ontspannen, het fijne was dat ik, hetgeen we in de een op een les besproken en geoefend hadden, gelijk in de praktijk kon brengen en er gelijk mijn voordeel mee kon doen. Van deze privé les heb ik veel opgestoken. Namaste"
  Nel
 • Monique
  "Mij lukt het nu goed om in deze drukke tijd bij mezelf te blijven! Dat is een meer dan fijn gevoel!!"
  Monique
 • Cheron
  "Het helpt me om te relativeren als ik de tijd neem om rustig en goed te ademen, fijn dat ik dat heb geleerd."
  Cheron
 • Jaap (17)
  "Ik heb geleerd de energie die ik heb, goed te gebruiken, bijvoorbeeld met concentreren, en dat je positiviteit/energie niet zozeer van anderen mee krijgt, maar dat je dat uit jezelf haalt. En ik voel me minder afhankelijk van anderen, daarmee bedoel ik èn dat je niet afhankelijk ben van hun mening èn dat je minder hulp van anderen nodig heb. Ik bedacht me ook dat het me heeft geholpen met de juiste keuzes te maken."
  Jaap (17)
 • Daan
  "Erna heeft me geleerd in mezelf te vertrouwen, recht op te lopen maar ook om op mijn hoofd te staan. Ik kan nu tot rust komen wanneer ik dat wil".
  Daan
 • Franka
  Ik ben naar Erna Kraak gegaan voor acupunctuur behandeling, omdat ik astma, allergieën, hoofdpijn en constant moe was. Ik hou heel erg van hockeyen en door al deze dingen kon ik bijna niks van een wedstrijd spelen en ik kon door mijn vermoeidheid me heel erg slecht kon concentreren op school. Ik had voor me astma, allergieën en hoofdpijn wel medicijnen mar die werkte allemaal niet heel erg goed en slikt op gegeven moment zo veel medicijnen dat me lichaam hier door heel erg moe werd, dus dacht me moeder dat ik maar eens acupunctuur moest proberen doordat we van kennissen hadden gehoord dat het bij sommige mensen heel goed werkt. Ik vond de behandelingen bij Erna altijd heel erg fijn ze is heel aardig en je kan met haar lachen en als er iets was kon ik het gewoon aan haar vertellen. Aan het begin van een behandeling vroeg ze altijd even hoe het de afgelopen week was gegaan en deden we een ademhaling oefening die ze me geleerd had waar door ik heel rustig werd, minder moe was en me beter kon concentreren daarna moest ik op de behandelbank gaan liggen en kreeg ik acupunctuur naaldjes in mijn lichaam, dit deed bij mij helemaal geen pijn. Ieder keer dat ik weer bij Erna terug kwam voelde ik me beter en het ging ook veel beter. Ik merkte gewoon dat ik steeds minder medicijnen nodig had en me beter kon concentreren op school en bij me hockey wetstrijden hield ik het steeds langer vol waarbij het uiteindelijke resultaat was dat ik hele hockeywedstrijden kon spelen en dat was voor mij echt geweldig omdat hockey gewoon ontzettend belangrijk voor me is en als ik soms tijdens de wedstrijd er wel even door heen zit doe ik me ademhaling oefening en voel ik me al heel snel stukken beter. Toen Erna me bijna overal van af had geholpen had ik alleen nog steeds hele erge hoofdpijn daar hebben we ook wel even over gedaan voor dat beter werd, maar ook dat werd steeds minder en ik heb er nu echt bijna nooit meer last van. Erna heeft me dus heel erg geholpen met al die dingen en de consulten waren ook heel prettig om naar toe te gaan. Ik ben nu al een tijdje bij Erna weg, maar ik voel me nog steeds heel erg goed en speel bijna iedere hockey wetstrijd helemaal uit en doe het ook op school stukken beter.
  Franka
 • Anne
  Allereerst wil ik zeggen dat ik na 1 behandeling al direct positieve veranderingen heb. De druk bij mijn ogen is weg en ik ben meer uitgerust wakker geworden vanochtend. Graag maak ik een volgende afspraak op...
  Anne
 • Nanny
  "De consulten die ik bij jou heb gehad spreken mij erg aan, omdat je aandacht besteed aan lichaam en geest en de samenhang hierin. Jouw integratieve benadering, het combineren van verschillende behandelwijzen vind ik prettig. Je stemt steeds met mij af waarom je voor die vormen van behandeling kiest en geeft heldere uitleg over wat je doet en wat de mogelijke uitwerking is. Het heeft mij niet alleen geholpen van mn schouderblessure af te komen, maar ook om op persoonlijk vlak verbanden te leggen tussen bepaalde patronen in mijn leven en hoe dit te beïnvloeden. Boeiend, leerzaam en verhelderend en dat wat ik tijdens de consulten ‘meekrijg’ kan ik goed toepassen in mn dagelijks leven en helpt mij mijzelf op persoonlijk vlak verder te ontwikkelen".
  Nanny
 • Robin
  "Bedankt voor je hulp de laatste keer. Ik vond het erg fijn en het heeft mij extra rust gegeven".
  Robin
 • Cheron
  "Het helpt me om te relativeren als ik de tijd neem om rustig te ademen."
  Cheron
 • Monique
  Mij lukt het bijzonder goed om in deze drukke tijd bij mezelf te blijven! Dat is een meer dan fijn gevoel!! Met 2 kleine kinderen volop in de Sinterklaas-spanning is dat ook wel nodig en gelukkig kan ik er voor hun als rustpunt zijn!
  Monique
 • Linda
  "Ik ben bij Insideout Healing gekomen met slaapproblemen door stress. Door de behandelingen en het advies over hoe ik anders met situaties om kan gaan, slaap ik weer goed en  kan ik nu beter met stress omgaan. Ik raad Insideout Healing bij iedereen aan, het heeft mij heel goed gedaan".
  Linda
 • Arjanne
  Nu ik al even met deze methode bezig ben, ervaar ik wel dat het me goed doet. Het lijkt wel of ik blijer ben...:) ondanks de omstandigheden die soms best wel heftig zijn
  Arjanne
 • Lindsy
  "Een leergang waarin ik ook het besluit nam, met mijn hoofd, om werk te maken van mijn non-dualiteit. Dank Erna! Lichaam en geest snappen en vertrouwen elkaar steeds meer. Tegenwoordig zijn meditatie en beweging een meestal onmisbaar deel van het ochtendritueel. Ik mis het als het niet past. Ik zorg steeds vaker dat het past".
  Lindsy
 • Marjon
  "Door de behandelingen kreeg ik direct meer energie en rust in mij zelf. Erna heeft mij ook tools gegeven waarmee ik de rust in mijn hoofd kan behouden en de warboel in mijn hoofd overzichtelijk blijft. Ik heb de sessies als prettig ervaren. Erna neemt echt de tijd voor je. Het heeft mij rust gegeven".
  Marjon
 • Joke Norendaal
  "Erna gaat respectvol en heel voorzichtig te werk. Zij kan goed luisteren en voelen, zij weet welke (combinatie) van methoden (acupunctuur, hart coherentie, healing) helend zijn en een antwoord zijn op je vraag. Erna biedt de juiste tools om zelfstandig en krachtig je eigen hart te volgen".
  Joke Norendaal
 • Daan, 16 jaar
  "Erna heeft me geleerd in mezelf te vertrouwen, recht op te lopen maar ook om op mijn hoofd te staan. Ik kan nu tot rust komen wanneer ik dat wil”
  Daan, 16 jaar
 • Helene Benard
  "Te laat, volledig overprikkeld en gestrest kwam ik de eerste keer bij Erna binnen. Ongeluk op de A20, file, etc. Tijdens het eerste gesprek voelde ik me al “zakken”. We kwamen meteen tot de kern van het probleem. In slechts enkele consulten maakte Erna mij bewust van mijn gedrag en leerde zij mij anders om te gaan met spanningen en emoties. Ze ondersteunde dit met acupunctuur en energie werk. Door het dagelijks doen van de oefeningen ben ik veel rustiger, positiever en ik kan me beter ontspannen. Mijn omgeving merkt dit ook op".
  Helene Benard
 • Carolien
  Het gaat super! Ik heb inmiddels al 10 weken geen hoofdpijn medicatie meer geslikt. Ik heb af en toe nog wel hoofdpijn, maar minder heftig en steeds minder vaak. 
  Ik kan zo maar 2 weken hoofdpijnvrij zijn. Ik ben helemaal blij! Het beheerst niet meer mijn dag. 
  En ik heb ook geen opvliegers meer, daar ben ik ook zo super blij mee! Ik hoop dat ze wegblijven en zo niet, wil ik graag weer een keer langs komen!
  Carolien
 • Ik ben nu 2x bij Erna geweest voor een behandeling accupunctuur. Hetgeen waar ik voor kwam, vreselijke opvliegers, die heeft zij blijkbaar goed aangepakt want sindsdien heb ik er niet een meer gehad. 
 • Na dokter’s, ziekenhuis bezoeken en diverse therapeuten zijn we via via bij Erna Kraak terecht gekomen. Mijn dochter van 14 jaar viel gemiddeld 3 x in de week flauw. Na de eerste keer zag ik mijn dochter al opknappen (ongelooflijk maar echt waar ) en na 4 behandelingen acupunctuur  en oefeningen zit mijn dochter weer helemaal goed in haar vel en het belangrijkste is dat ze niet meer flauwgevallen is. Nu is ze weer rustig aan begonnen met sporten. Ook dit gaat goed. Mijn ervaring is ook in een woord SUPER en ben Erna heel dankbaar voor wat zij heeft gedaan.