Stil staan bij ‘oud en nieuw’
22 december 2019
Yogi Tao Porchon Lynch is op 101 jarige leeftijd overleden
23 februari 2020
Show all

Meditatie Oud-en-Nieuw

Het einde van het jaar vind ik een mooi moment om terug te kijken en het jaar bewust af te sluiten. Dankbaar te zijn voor de ervaringen van het afgelopen jaar en stil te staan bij wat ze mij hebben gebracht. Sommige waren moeilijk, daar kon ik van leren en hebben me sterker gemaakt, sommige gebeurtenissen hebben nog aandacht nodig en er is ook heel veel om nog eens van te genieten voor het nieuwe jaar gaat beginnen, vaak meer dan je denkt! Graag wil ik deze meditatie met je delen. Wellicht past het jou ook, volg daarbij je eigen gevoel, intuïtie, hart, en waarheid!

Lees dit door voordat je begint. Maak het jezelf comfortabel en zorg dat je het lekker warm hebt. Je kunt ervoor kiezen om een relax-muziekje op te zetten. Word je bewust van je lichaam, je denken en je gevoel. Voel je bijv. rust of juist onrust, voel je je blij, boos, verdrietig, bang etc.?

Laat alles er zijn zonder dat je het wilt veranderen. Blijf altijd rustig in en uit ademen en als een ervaring te veel/ te heftig is, voel dan weer dat je ligt (of zit) en breng je aandacht naar een moment waarop je je goed, rustig en veilig voelde en adem dat gevoel. Misschien kun je later nog eens terug keren bij de heftige ervaring totdat je er niet meer door wordt overspoeld, maar als het te veel blijft, zoek dan hulp bij een deskundig iemand die je kan helpen. Forceer niets!

Volg je pad van het afgelopen jaar. Stel jezelf voor dat je aan het begin van 2017 staat, op 1 januari. Voor jou strekt zich het jaar 2017 uit, in de vorm van een pad. Naast het pad zijn plekken waar een vuur brandt. Je loopt het pad af; het pad loopt langs de maanden.

Neem er de tijd voor. Volg de maanden door ze bijvoorbeeld vanbinnen te noemen en loop je pad langs je ervaringen van die maand, ervaar wat daar is. Je hoeft niet je best te doen om herinneringen op te halen, laat alles komen zoals het komt. Het kan zijn dat je beelden of kleuren ziet, licht of donker, geuren ruikt, geluiden hoort of dat je je iets herinnert. Laat het er zijn en blijf je bewust van je lichaam en adem, en adem altijd door.       Welke gevoelens heb je – lichamelijk en emotioneel – en welke gedachten en overtuigingen? Alles wat zwaar voelt, nare gedachten, geluiden of beelden geeft, of wat je niet meer nodig hebt, kun je liefdevol aan het vuur geven. Adem daarbij uit. Het vuur verbrandt, transformeert en brengt licht. Adem de zo verkregen rust, vrijheid, of liefde, in en voel de dankbaarheid voor alles wat het afgelopen jaar op je pad is geweest. Zo krijg je nog meer bewustzijn over hòe ervaringen voor jou zinvol waren en realiseer je je bijvoorbeeld nog meer hoe dierbaar de  mensen om je heen  kunnen zijn. Je krijgt iedere keer een waardevol cadeau, perfect op jou afgestemd. Vertrouw erop dat er precies gebeurt, wat voor jou nodig is.                            Neem voor deze visualisatie zoveel tijd voor als jij voelt dat nodig is. Ben je niet gewend om dit te doen? Vertrouw er dan op dat je intentie voldoende is om iets in beweging te zetten en dat je onbewust hiermee aan de slag gaat.

Wanneer je december 2017 bent doorgelopen, stel je je voor dat je bij een poort aankomt. Word je bewust van hoe jouw poort eruitziet, hoe jij deze ervaart. Sta voor de poort en draai je om naar het afgelopen jaar en bedankt het voor alles wat het je heeft gebracht. Voel oprecht de dankbaarheid en adem die diep in je hart in. Je hebt alles wat je nodig hebt van het afgelopen jaar in je hart, vertrouw daar op.

Draai je dan om en stap bewust op jouw manier de poort door naar het nieuwe jaar. Je ziet nu de poort naar 2018. Verwelkom vanuit je hart het nieuwe jaar, de tijd die komen gaat en ervaar het gevoel, de energie, zonder er een mening over te hebben en zonder er iets mee te doen, ervaar.

Je bent nu in je nieuwe jaar: laat de energie van het komende jaar op je inwerken. Wat wens je jezelf toe, vanuit je hart en je ziel? Wat heb je nodig? Wat ervaar je? Ook hier is alles en niets mogelijk. Soms komen de boodschappen en ideeën als metaforen binnen, of komt er een woord in je op, krijg je gevoelens of beelden, en gaat opeens je adrenaline stromen. Of iets totaal anders. Of niets. Laat het gebeuren en ervaar.

Wanneer het genoeg is wordt je je weer bewust van je adem. Stel je voor dat je in en uit ademt via je hart en vul je hart met energie en liefde en vreugde. Wordt je bewust van je lichaam ga wat bewegingen maken met je handen en je voeten, strek jezelf uit, beweeg je knieën heen en weer, masseer je gezicht en als je ligt draai dan op je zij voordat je komt zitten. Wanneer je nog wat licht in je hoofd bent, doe dan iets wat aardend werkt; eet dan bijvoorbeeld iets, neem een warm voetbad met zout, maak een wandeling in de natuur.

Je kunt ook opschrijven waar je het afgelopen jaar dankbaar voor bent en wat het jou heeft gebracht.

En je kunt opschrijven hoe het is om het begin van het nieuwe jaar te ervaren.

Dat is fijn om op terug te kijken en bijvoorbeeld kracht, energie, inzicht en vreugde uit te halen.

Veel moois op jouw pad in 2018 !

 

Namaste, Erna